Harvard Hukuk Fakültesi’nin prestijli dergisi, Filistinli doktora öğrencisinin Gazze makalesini sansürledi

Posted by

T24 Dış Haberler

Harvard Hukuk Fakültesi’nin yayımladığı prestijli dergi Harward Law Review, İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlayan akademik bir makaleyi iddiaya göre editörlerin tepkisinden çekindiği için yayımlamayı reddetti. 

The Guardian’ın haberine göre; dergi, Filistinli bir doktora adayı olan Rabea Eghbariah‘ın 2 bin kelimelik “Devam Eden Nakba: Filistin için Yasal Bir Çerçeveye Doğru” başlıklı makalesini reddetti. İddiaya göre makale düzeltildikten, kontrol edildikten ve ilk başta onaylandıktan sonra geri çevrildi. 

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ve ardından İsrail’in Gazze’ye saldırmasının ardından kaleme alınan makale, dergide Filistinli bir akademisyen tarafından yayımlanan ilk makale olacaktı. 

Makale, Nakba’nın suç olarak tanınması çağrısında bulunuyordu

İsrail’in askeri saldırıyı başlatmasından bu yana 14 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğü Gazze’de yaşananların Birleşmiş Milletler sözleşmesinde tanımlanan soykırım şartlarını karşıladığını savunan makalede ayrıca İsrail’in kurulduğu 1948 yılında Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasını tanımlamak için kullanılan Arapça kelime olan “Nakba (felaket)” suçunun yasal olarak tanınması çağrısında bulunuldu.

Ancak 100’den fazla editörün katıldığı bir kriz toplantısının ardından makalenin blog yazısı olarak yayımlanması planlarından vazgeçildi. 

Reddedilmesinde, yayının, editörlerin kariyer beklentilerine zarar verebileceği ve “doxxing” olarak bilinen, kamuoyunu utandırmaya yönelik bir girişimle kişisel bilgilerinin ifşa edilmesini de içerebilecek bir tepkiye yol açabileceği korkusunun etkili olduğu bildirildi. ABD eski Başkanı Barack Obama da Harvard’da hukuk öğrencisi olduğu dönemde derginin başkanlığını yapmıştı. 

Karar nasıl bildirildi?

Derginin editörü Apsara Iyer, Eghbariah’a gönderdiği bir e-postada kararın “kimliğine veya bakış açısına dayanmadığını” söyledi.

Ancak, çevrimiçi editör Tascha Shahriari-Parsa tarafından yazılan ve Nation tarafından haberleştirilen ayrı bir e-posta aksini gösteriyor. 

Shahriari-Parsa, Eghbariah’a “Tartışma, yazınızın herhangi bir maddi veya teknik yönünü içermiyordu. Daha ziyade, yazıya karşı çıkabilecek veya yazıdan rahatsız olabilecek editörlerle ilgili endişelerin yanı sıra yazının, editörlerimizi, çalışanlarımızı ve HLR liderliğini taciz edebilecek, ifşa edebilecek veya başka bir şekilde sindirmeye çalışabilecek halktan bir tepki uyandırabileceği endişeleri etrafında dönüyordu” ifadelerini kullandığı bir e-posta kaleme aldı. 

Makale daha sonra The Nation tarafından “The Harvard Law Review Refused to Run This Piece About Genocide in Gaza (Harvard Hukuk Dergisi Gazze’deki Soykırımla İlgili Bu Yazıyı Yayınlamayı Reddetti)” başlığıyla yayımlandı.

25 editörden tepki

Kararı eleştiren 25 editör tarafından yapılan açıklamada, böyle bir reddin daha önce görülmediği ve korkudan kaynaklandığı belirtildi. Editörler şu açıklamada bulundu: 

“Law Review’un kamuoyu önünde bir sindirme ve taciz kampanyasıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, dergi yönetimi yayını durdurmak için müdahale etti. Hiçbiri Filistinli olmayan editörler kurulu bu kararın sürdürülmesi yönünde oy kullandı. Law Review tarafından bu şekilde yayından kaldırılan başka bir makaleden haberdar değiliz”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir