2015 yılında kasaplarda tavuk parçalama yasağının getirilmesine sebep olan salmonella riski, tavuk satışlarını oldukça etkiledi. Fakat artan fiyatlar ve gıda enflasyonu, tavuğun tekrar kasap raflarına dönmesini gündeme getirdi.
Beyaz et fiyatlarında %30 indirim beklentisi
Dünya Gazetesi’nin haberine göre kasaplar, yasağın kaldırılması durumunda beyaz etin tüketiciye daha uygun fiyatlarla sunulabileceğini belirtiyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası’ndan Fatih Tavukçu, yasağın kalkması halinde tavuk kilogram fiyatında %30’luk bir indirimin yaşanabileceğini ifade etti. Tavuk parçalama izninin verilmesi, ucuz bir protein kaynağı olarak tüketicilere ve kasaplara yeni bir gelir kapısı olarak hizmet edebilir.
Tavuk parçalama yasağı neden getirildi
Salmonella riskine karşı 2015 yılında başlatılan tavuk parçalama yasağı, hijyen önlemleri çerçevesinde yürürlüğe konuldu. Uzmanlar, salmonella bakterisinin genellikle hayvan bağırsağından kaynaklandığını ve uygun kesim teknikleriyle bu riskin önlenebileceğini belirtiyor.
Kasapların önerisi: Hijyenik parçalama ve fiyat istikrarı
Kasap esnafı, tavuk parçalama izniyle birlikte yeni bir hijyen yönetmeliği oluşturma konusunda öneride bulunuyor. Kasaplar, ayrı bıçak ve tezgah kullanarak günlük belirli miktarlarda tavuk parçalama taahhüdünde bulunuyor. Bu yaklaşımla fiyat dalgalanmaları kontrol altına alınacak ve tüketicilere daha uygun fiyatlarla tavuk eti sunulabilecek.
Tüketiciler ucuz proteine ulaşacak
Kasapların yasağın kalkmasıyla birlikte karkas tavuğu kendilerinin parçalayarak satışa sunacaklarını belirten Tavukçu, bu yöntemin tavuk göğsü gibi pahalı ürünlerin fiyatını 150 liraya kadar düşürebileceğini kaydetti. “Mahalle Kasabımı Geri İstiyorum” projesi aracılığıyla kasapları tekrar canlandırma hedefleniyor.
İhracatta tavuk eti rakamları
Türkiye, 2023 yılında 2 milyon 376 bin ton beyaz et üretimi gerçekleştirdi. 400 bin tonu ihraç edilirken, kilogram başına 1,65 dolar gelir elde edildi. İç piyasada ise tüketiciler yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.