2 bin yıllık mühürlü mezarda korunmuş mumyalar gün ışığına çıktı
1 min read

2 bin yıllık mühürlü mezarda korunmuş mumyalar gün ışığına çıktı

T24 Dış Haberler

Arkeologlar, İtalya’da iki bin yıl boyunca korunduğu anlaşılan mumyalar keşfettiklerini açıkladı. 

Dikkat çekici keşif, Napoli’deki antik bir lahitin açılmasıyla ortaya çıktı. Kalıntıların, kapatılmadan önce cesetlerin üzerine sürülen bitki bazlı özel karışımlarla korunduğu anlaşıldı. 

Keşif, Antik Roma’da ölülerin nasıl mumyalandığına dair yeni ve ayrıntılı kanıtlar sunuyor.

Arkeoloji, Güzel Sanatlar ve Peyzaj Müdürlüğü’nden oluşan kazı ekibi, mumyaların fotoğraflarını ilerleyen bir tarihte yayınlamayı planladıklarını açıkladı. 

Aynı bölgede, Roma döneminden kalma çeşitli mezar yerleri de bulunmuş, Campania’daki Giugliano semtinde bulunan “Kerberus’un mezarı” da ortaya çıkarılmıştı.

Oda açıldığında tavanda, antik Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının koruyucusu olduğuna inanılan üç başlı köpek Kerberos’u tasvir eden etkileyici freskler ortaya çıkmıştı. Vücudu mumyalamak için kullanılan kremin, pelin otu ve kazayağı olarak bilinen ve çok eski bir bitki olan kenopodiumdan yapıldığı anlaşıldı. 

Karışımın, İsveç’teki bir katedralin altına gömülmüş 17. yüzyıldan kalma bir piskoposun cesedi de dahil olmak üzere başka kalıntılarda da bulunduğu belirtildi.

Ekibin başında yer alan Mariano Nuzzo yaptığı açıklamada, “Son aylarda, mezarlardan ve tabutlardan alınan numuneler üzerinde yapılan laboratuvar analizleri, ölen kişinin bedenine uygulanan muamele ve gerçekleştirilen cenaze töreni ritüeli hakkında önemli miktarda veri sağladı ve bilgi dağarcığımızı önemli ölçüde zenginleştirdi” dedi.

Uzmanlar şimdi mumyaların kimlere ait olduğunu tespit etmek için DNA analizi yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir